Butlletí de febrer 2025

EL MIRAMAR, UNA OPORTUNITAT PERDUDA?

Antecedents

L’Hotel Miramar, construït el 1912, va funcionar fins a mitjans dels anys 90. A partir d’aquell moment, l’edifici va caure en una decadència alarmant: abandonament, incendis provocats i actes vandàlics el van convertir en un espai degradat i ple de brutícia. Avui dia, és un niu de rates en ple Passeig Marítim, una vergonya per a L’Estartit.

Problemàtica legal

Amb la modificació del Pla General de l’Ajuntament l’any 2005, aquest solar només permetia un ús hoteler (mínim de 4 estrelles) i amb una alçada màxima de tres plantes. Es va intentar, sense èxit, ampliar aquest límit a cinc plantes per fer-lo més atractiu a possibles compradors, però l’oposició veïnal ho va frenar. Això, sumat a la rigidesa de la normativa, va dificultar la venda de l’edifici durant anys.

2019-2025: una reivindicació constant

Des de passades legislatures, però molt especialment des de les eleccions municipals del 2023, el grup municipal de L’EST/TotsxlEmpordà hem estat insistents Ple rere Ple en la necessitat de trobar una solució a aquest problema de salubritat i d’imatge turística. Finalment, a finals de 2024, es va produir la venda de l’edifici, un fet que, en un primer moment, semblava satisfactori tant per a l’Ajuntament com per a l’EMD i els veïns.

Però el futur de l’espai torna a estar en dubte.

El futur immediat: enderroc

Tant L’EST com la resta de grups municipals coincidim en una cosa: el primer pas ha de ser l’enderrocament immediat de l’edifici. L’empresa compradora ha de sol·licitar ràpidament el permís i portar a terme l’enderroc abans de l’estiu, per posar fi a anys de degradació i retornar una millor imatge a aquest punt clau del passeig.

Un nou “campi qui pugui” urbanístic?

L’equip de govern actual (UPM, ERC i OTE) vol tornar als usos urbanístics del Pla General del 2002, eliminant l’obligació de construir un hotel i permetent una àmplia gamma d’usos: habitatges, oficines, centre sanitari, centre docent, restaurants, establiments recreatius o esportius i fins i tot aparcaments.

A l’últim Ple, tant l’alcalde (UPM) com el regidor d’urbanisme (ERC) —i, sorprenentment, també els regidors d’habitatge (OTE) i turisme (UPM)—es van mostrar clarament a favor d’aquest descontrol urbanístic. La regidora de turisme sembla encantada amb la idea de permetre un nou bloc d’apartaments de segona residència a primera línia de mar, i el regidor d’habitatge, de la OTE, tampoc hi veu cap problema.

Això ens porta a preguntar-nos: aquest canvi ha estat negociat prèviament amb l’empresa compradora per afavorir els seus interessos econòmics?

El que NO volem des de L’EST

No volem nous blocs d’apartaments de segona residència perquè:

  • Estarien a primera línia de mar i tindrien preus inassolibles per als habitants de L’Estartit.
  • Ja tenim prou habitatges de segona residència. No ens oposem a una proporció equilibrada, però sí a la proliferació de “llits freds”: apartaments que només s’ocupen 15-20 dies a l’any i alguns caps de setmana. Això perjudica el teixit comercial local, beneficiant només grans superfícies i poc més.
  • No podem acceptar que l’Ajuntament es posi de genolls davant de l’empresa compradora, modificant la normativa per afavorir-la sense cap criteri de sostenibilitat ni de benefici per als residents.
  • No volem un altre “mega edifici d’apartaments de luxe amb piscina en primera línia de mar”, que només serviria per continuar expulsant els veïns del centre del poble.

Què proposem des de L’EST?

L’EST ha reclamat en diverses ocasions un estudi turístic actualitzat sobre les necessitats reals de L’Estartit, però el regidor d’urbanisme i l’alcalde han ignorat aquesta demanda.

Acceptaríem un model equilibrat, que contempli:

  • Un ús mixt de l’espai: un apart-hotel o hotel de 4 estrelles combinat amb habitatges.
  • Un 30% de pisos per a residents locals, joves i famílies, a preus assequibles.
  • Un 10% d’habitatge social, destinat a treballadors de temporada o famílies amb menys recursos.
  • No podem permetre que una operació urbanística d’aquesta magnitud es faci d’esquena a les necessitats reals del poble. Ara és el moment de posar per damunt els interessos dels estartidencs i estartidenques i no els de les grans empreses immobiliàries.

L’Estartit no necessita més llits freds. Necessita un futur ben planificat.